ASKERİYE - ASTSUBAY

ASTSUBAY´LIK NEDİR?
Astsubaylar, özel kanunlarına göre silahlı kuvvetlere katılan, 'Astsubay Çavuş'tan 'Astsubay Kıdemli Başçavuş'a kadar rütbeye haiz asker kişiler.

TSK'daki astsubaylar 5802 sayılı Astsubay Kanununa tabidirler. Mecburi hizmet süreleri 15 yıldır. Bu süreyi bitirerek istifa etme hakkını kazananlar, istifalarını Ocak ve Şubat ayları içinde isteyebilirler.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) subay ile Uzman Jandarma rütbeleri arasındaki ara rütbeler grubudur. Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı Kara, Hava, Deniz, Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı bünyelerinde görev yaparlar. Türk silahlı Kuvvetleri Personel Kanununda yapılan değişiklik ile rütbeleri aşağıda gösterildiği şekilde düzenlenmiştir.


Astsubay rütbeleri (Küçükten büyüğe doğru sıralanışı)

Astsubay Çavuş (Astsb.Çvş)
Kıdemli Çavuş (Kd.Çvş.)
Üstçavuş (Üçvş.)
Kıdemli Üstçavuş (Kd.Üçvş.)
Başçavuş (Bçvş.)
Kademeli Başçavuş (Kad.Bçvş.)
Kıdemli Başçavuş (Kd Bçvş.)
Kademeli Kıdemli Başçavuş (Kad.Kd.Bçvş.)
Daha önceden rütbelerin başına Astsubay işareti konurken düzenlenen bu rütbe biçimi ile Astsubayların bulundukları sınıfa göre sınıf ya da meslek isimi konulur. Örneğin Piyade sınıfında bulunan bir Astsubay Kıdemli Üstçavuş P. Kd. Üçvş. şeklini almaktadır. Muhabere mesleğinde bulunan bir Astsubay Kıdemli Üstçavuş ise sınıfı ne olur ise olsun Mu. Kd. Üçvş. şeklinde rütbenin başına getirilen kısaltma ile yazılmakta ve bu şekilde okunarak söylenilmektedir.


SOSYAL MEDYA
HESAPLARIMIZDAN BİZİ TAKİP EDİP;

- POLİS, BEKÇİ ALIMLARI

- ASKER ALIMLARI

- BAŞVURU ŞARTLARI

- BAŞVURU TARİHLERİ

GİBİ GÜNCEL BİLGİLERDEN ANINDA HABERDAR OLABİLİRSİNİZ...