BEKÇİLİK
Bekçilik, vatandaşın gece olunca mal ve can güvenliğinden sorumlu, İçişleri Bakanlığına bağlı, Emniyetin kolluk kuvvetleri birimlerinden biridir.
Eskiden İstanbul sokaklarının gece güvenliği bekçiler tarafından sağlanırmış, 2017 senesi itibariyle büyük şehirlerde bekçilik mesleği hayata geri döndü.
Mahalle ve caddelerde gecenin kartalları olan bekçilerimiz vatandaşın uykusunda güvenliğini sağlamakla şehirlerimizin refah seviyesini artırmışlardır.
BEKÇİLİK NEDİR?
Devletin halkı koruma konusunda görevli olan bu memurlar 772 numaralı Mahalle ve Çarşı Bekçileri yasasına göre;
Bekçilik, gece olunca sokakların, caddelerin ve toplumun yaşam alanı olan mahallelerin daha güvenli sakin alanlar olmasına yardımcı olan, kamu güvenliğini sağlayan, yangın, hırsızlık ve gayri meşru yaklaşımlara karşı görevli olduğu bölgeyi muhafaza eden, kısacası bekçilik geceleri suç işlenmesini önlemek için Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından kolluk faaliyetlerini yürütmekle görevlendirilen kişidir.
BEKÇİ ALIMLARI NASIL OLUR?
Bekçilik için İçişleri bakanlığının Polis Akademisi sitesinde alım ilanı geldiğinde kılavuzda belirtilen şartları taşıyan adaylar e devlet şifreleri ile ön başvuru yaparlar. Ön başvurusunu yapan adaylar pilot şehirlerde yazılı mülakat sınavına tabi tutulurlar.
Yazılı sınavın baraj puanı 50 , adaylara 100 soru yöneltilecek ve en az 50 doğru yapması istenecek. Puanlama doğru başına 1 puan olarak hesaplanacak.
50 ve üstü puan alan adaylar fiziki yeterlilik testine girmeye hak kazanacaklar.
Bekçi olmak için Lise mezunu olma şartı aranmaktadır. 31 yaşına gelmemiş erkeklerden alım yapılır. Bekçilik alımı sınavı üç aşamadan oluşur;