YERLİ BOMBA 2019

08 Oca 2019 |

YERLİ BOMBA 2019

Milli ve yerli olan,Harp Başlığı Raylı Sistem Dinamik Test Altyapısı (HABRAS) Akkor Pulat aktif koruma sistemi, atışlı test faaliyetleri başarıyla gerçekleştirildi.


Tubitak Sage Destekli Harp Başlığı Raylı Sistem Dinamik Test Altyapısı (HABRAS)


Harp Başlığı Raylı Sistem Dinamik Test Faaliyetleri Başarıyla Gerçekleştirildi. Milli ve yerli olarak geliştirilen silah sistemleri, harp başlıkları, uçak pilot koltuğu fırlatma testleri, arayıcı başlık testleri vb. sistemlerin dinamik etkinlik testlerini yapmak için TÜBİTAK SAGE tarafından Konya Karapınar'da kurulan HABRAS, 31 Ekim 2018 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılmıştır.
Türkiye, HABRAS altyapısı kurulmadan önce milli olarak geliştirilen silah sistemlerinin dinamik etkinlik testlerinin yurt dışında yaptırılması gerekiyordu. HABRAS altyapısı ile operasyonel koşullardaki farklı hedefler üzerindeki etkinlik testleri artık yurt içinde gerçekleştirilebilecek.


HABRAS, 2 bin metre uzunluğuyla Avrupa'nın çift raylı en uzun test hattı unvanını elde etmiştir.
Son yapılan mühimmat testlerinde 1 ton ağırlığındaki MK-84, ray üzerinde saatte 1.850 kilometre hıza (ses hızının yaklaşık 1.5 katı) erişerek bir metre kalınlığa sahip çelik donatı ile güçlendirilmiş beton hedefi başarı ile delebildi.




YAZAN: TUĞBA KOÇ
(ELİT AKADEMİ ANTRENÖRÜ)