DÖVME - YARA İZİ - JİLET İZİ POLİS BEKÇİ OLMAYA ENGEL Mİ?

21 Şub 2020 |

DÖVME - YARA İZİ - JİLET İZİ POLİS BEKÇİ OLMAYA ENGEL Mİ?

DÖVME - YARA DİKİŞ İZİ - JİLET İZİ POLİS BEKÇİ OLMAYA ENGEL Mİ?

Dikiş( Yara) ve Jilet İzi Polisliğe Engel Mi ?

Bir çok kişide, ya kaza sonucu ya da ergenliğin getirdiği cahillikle vücudumuzda dikiş ve jilet izi bulunmaktadır. Peki vücudumuzda bulunan dikiş izi veya jilet izi polisliğe(Pomempmyopöhpaemfyo), çarşı ve mahalle bekçiliğine ve askeri sınavlarda bizlere engel teşkil eder mi?


VücUTTAKİ izlere, ön sağlık aşamasında bakılmaktadır. Bu aşamada dizden altı kolun tamamına boyuna ense yüz eller göz ile kontrolü yapılır. Eğer bu aşamayı geçer ve okula kayıt yaptırmaya hak kazanırsak, intibak eğitimi içerisinde alınan asıl sağlık raporunda, ayrıntılı olarak cildiye doktoru tarafından yeniden muayeneden geçeceksiniz.

Öncelikle Jilet İzinden Bahsetmek İstiyorum.

Normal şartlar altında psikolojisi yerinde olan kişiler kendilerine jilet atmazlar. Bundan dolayı da vücudunda jilet izi olan bireyler normal karşılanmazlar. Buna sebep polislik(Pomempmyopöhpaemfyo), çarşı ve mahalle bekçiliğine ve askeri sınavlarda elenme sebebidir.

Vücuttaki Dikiş İzleri Polisliğe Engel Mi ?

Sağlık yönetmeliğini incelediğimizde vücuttaki dikiş izleri ile alakalı  net bir tanım bulunmamaktadır. Yapılan tanımlar içerisinden bu konu hakkında çıkarım yapacağız bunun için öncelikle Cilt Hastalıkları ile ilgili yayınlanan maddelere bakalım.

 

1) Beş metreden bakmakla eşgal belirleyici olan lezyonlar öğrenciliğe engeldir.

2) Yazlık üniforma giyildiğinde vücudun açık bölgelerinde kalan her türlü dövme ve benzeri kalıcı uygulamalar öğrenciliğe engeldir.

3) Vücudun neresinde olursa olsun, tedavi altında iken tam ya da kısmi iyileşme gösterebilen ancak kronik, ilerleyici ya da tekrarlayıcı yapısı olan, yaygın ya da sınırlı (tek lezyonla seyreden ve\veya birden fazla lezyonun tek bir vücut bölgesine yerleştiği) deri hastalıkları. (psoriasisler, skleroderma plakları, lokalize atrofiler, kronik ekzemalar, vitiligo plakları, keratodermiler, ichthyosisler, ürtiker, alopesi areata ve benzeri deri hastalıkları) öğrenciliğe engeldir.

4) Yazlık üniforma giyildiğinde vücudun kapalı bölgelerinde kalan, eşgal belirleyici olmayan, fonksiyon kaybına yol açmamış sikatrisler ve yanık sekelleri, nevüsler ve cilde ait diğer iyi huylu oluşumlar, kronik bir hastalığa bağlı olmayan, fonksiyon kaybına yol açmayan skatris, keloid ve lekeleri, sağlam kabul edilir.

Bu maddelere bakarak bir çıkarım yapacak olursak, eğer dikiş izi 5 metreden eşkal belirleyici ise elenme sebebidir. Bunun yanı sıra yazlık üniformanın altında kalan kısımda ise ameliyatın içeriğine ve yapısına göre komisyon tarafından değerlendirme yapılır ve komisyonda sağlık yönetmeliğini  göze alarak inisiyatif alarak bir sonuç belirtirler. 


Dövme Polisliğe (POMEM-PMYO-PÖH) Engel mi?

Dövme günümüzde birçok gençte olan bir unsur. Bu gençler polis olmak için de başvuruda bulunuyorlar. Fakat bazı durumlarda dövme polislik başvurularına engeldir. POMEM ya da PMYO okuyup polis adayı öğrenci olmak isteyen öğrencilerde bazı sağlık şartları aranır. Dövme konusu da POMEM, PAEM, PÖH ya da PMYO farketmeksizin bu makalede açıklayacağımız hükümlere göre değerlendirilir. Polis olmak isteyen ama dövmesi olan gençlerin kontrolünde, tüm adaylarda olduğu gibi EGM sağlık şartları hükümlerine bakılır.

EGM sağlık şartları hükümlerinden öğrencileri değerlendirme kıstası olarak A dilimine bakılır. A dilimindeyseniz sorun olmaz, B-C-D ise öğrenciliğe engel kısımları aktarır. Dövme konusunda cilt hastalıkları A diliminde aşağıdaki hüküm mevcuttur:


1- Beş metreden bakmakla eigal belirleyici olan lezyonlar öğrenciliğe engeldir.

2- yazlık üniforma giyildiğine vücudun açık bölgelerinde kalan her türlü dövme ve benzeri kalıcı uygulamalar öğrenciliğe engeldir.

 Yazlık üniforma(tişört) giydiğinizde, vücudunuzun açık olan boyun, yüzü, kol, bilek ve el gibi kısımlarında kalıcı dövme varsa elenirsiniz. Polislik okuyamazsınız. Bu saydığım yerler dışında dövmeniz varsa sorun yaşamaz ve polis adayı öğrenci olabilirsiniz.