23.DÖNEM POMEM SÖZLÜ MÜLAKATINI BEKLERKEN NE YAPMALIYIM?

25 Dec 2018 |

23.DÖNEM POMEM SÖZLÜ MÜLAKATINI BEKLERKEN NE YAPMALIYIM?

Pomem 22. Dönem eğitimlerinin devam ettiği şu günlerde, bir çok aday 23. Dönem Pomem sözlü mülakatlarını sabırsızlıkla bekliyor.

Pomem 22. Dönem eğitimlerinin devam ettiği şu günlerde,  bir çok aday 23. Dönem Pomem sözlü mülakatlarını sabırsızlıkla bekliyor. Geçtiğimiz kasım ayında sağlık ve spor mülakatlarından başarılı olan adaylar,  sözlü mülakat aşamasına girmeye hak kazanmışlardı. Fakat sözlü mülakat tarihleri belli olmadığı için bir çok aday sabırsızlık içerisinde. Polis Akademisinin sınav tarihi hakkında tahmin yapmak ve bir öngörüde bulunmak hem etik değil hem de gerçekçi olmaz. Akademiye ait bir bilgi resmi sayfada yayınlanmadığı sürece bizler sayfa yönetimi olarak bu durum hakkında bir şey söyleyemeyiz ama sizlere bu süreçte sözlü mülakat tarihiniz açıklanana kadarki sürede neler yapmalısınız bu konuda yardımcı olmaya çalışabiliriz.

Daha önceki alımlardaki adayların mülakat deneyimlerinden yararlanarak bu yazımızda siz pomem adaylarına yardımcı olmaya çalışacağız.

Konu çeşitliliği çok fazla bunu başta belirtelim. Türkiye'nin yakın tarihi,  güncel yaşanan olaylar,  cumhuriyet tarihi,  darbeler dönemleri, terör örgütleri,  sınır kapıları,  kaç coğrafi bölge olduğunu, ülke sınırlarımız,  sınır komşularımız ,  iğne yapraklı ağaçların yetiştiği bölge,  edebiyat hakkında da soru gelebilir,  genel olarak deyim ve atasözlerinin çıktığı soru kartları da olmuştur. Ekonomik güncel olaylar da sorulabilir. Örneğin mavi akım projesi hangi ülkeler arası yapılmıştır? 

Tarihte çok gerilere gidip sizlere Ankara savaşı kimler arasında olmuştur? Diye de bir soru çıkabilir. İstihbarat nedir? Ya da otorite nedir. Çeşitleri nelerdir? Başarının tanımını yapınız. Gibi sorular geçmiş dönemlerde çıkmıştır. 

Tarih, coğrafya, edebiyat, siyaset, ekonomi, güncel olaylar... Vb. Şekillerde konular çeşitlilik  gösterebilir. Burada sizlere hatırlatmak istediğim her soruyu bilmek zorunda değilsiniz. Yanlış cevap verebilirsiniz ya da cevabı bilemeyebilirsiniz. Bunun bir önemi yok kimse sizi cezalandırmaz ya da yemez J önemli olan adayın kendinden emin olmasıdır. Adaylar bir ansiklopedi ya da bilgisayar değil. Komisyon da adaylardan her şeyi bileni değil,  bilgiyi öğrenmeye açık olanı,  kendine güveni olan kendinden emin adayları görmek istiyor.

Gelelim sözlü mülakat sorularını kimler hazırlıyor. Adaylar hangi kriterlere göre değerlendirilir. Hadi gelin sizlere puanlama sistemi nasıl bunlar hakkında bilgi verelim.

Adaylara başkanlıkça belirlenen soru kartları çektirilir. Konu hakkında düşünmesi ve sunum yapması için süre verilir. Değerlendirmede adayın;

*Konu hakkında bilgi düzeyi

*Özgüveni

*İfade etme yeteneği

*Beden dilini kullanma becerisi

*Kendisinden istenileni kavrama 

Yukarıdaki kriterlere göre adayın değerlendirmesi yapılır ve her bir kriter için adaya 20 puan verilir 5 kriter 100 puan olarak değerlendirilir. Sözlü mülakatta adayın başarılı olabilmesi için sözlü mülakatta en az 70 puan alması gerekir. Sözlü mülakatta aday soru kartından çektiği soruyu bilmiyorsa soruyu bilemediği için elenmez diğer 4 kriter olumluysa 80 puanla başarılı sayılır.

Sözlü mülakatta adayın psikolojik yeterliliği duygusal dengesizlik dışa dönüklük uyumluluk sorumluluk açıklık v adayın polislik mesleğine istekli olması kıstaslarına göre psikolog ve rehberlik danışmanlık mezunu komisyon üye tarafından değerlendirilir ve bu değerlendirme komisyonca puanlandırılır.

Şimdi gelelim sözlü mülakat sınavının önemine, polis devletin halk ile iletişimini sağlar. Yani halka karşı devleti temsil eder. Bu yüzden sözlü mülakatta adaylardan öncelikli beklenen kriter kendini ifade edebilme yeteneğidir. 

Örneğin, bir olay karşında anlama, yorumlama ve doğru davranışı sergilemek zorundadır. 

Karşımızda nasıl bir memur isteriz? Kibar olsun, güvenliğimizi emanet edebileceğimiz zekada ve güçte olmasını,  yaşadığımız kötü bir olay karşısında kendimizi kolay anlatabildiğimiz ve bizleri kanunlara uygun bir şekilde bilgilendirmesini bekleriz.

Sözlü mülakat çok önemli bu yüzden kendini doğru ifade edebilen,  karşısındakini iyi dinleyen ve anlayan memurlar olmanız dileğiyle hoşçakalın...