ÜROLOJİK RAHATSIZLIKLAR POLİSLİĞE VE BEKÇİLİĞE ENGEL MİDİR?

09 Şub 2019 |

ÜROLOJİK RAHATSIZLIKLAR POLİSLİĞE VE BEKÇİLİĞE ENGEL MİDİR?

ÜROLOJİ İLE İLGİLİ RAHATSIZLIKLARDA POLİSLİĞE ENGEL OLAN DURUMLAR NELERDİR?

 ÜROLOJİK RAHATSIZLIKLAR POLİS YA DA BEKÇİ OLMAYA ENGEL MİDİR?

 

Polis Akademisi polis ve bekçi alımlarında ön sağlık, fiziki yeterlilik parkuru ve sözlü mülakat aşamalarını başarılı bir şekilde geçerek, asil olarak kazanan adaylar okullarda intibak dönemlerinde, detaylı sağlık taramasından geçirilirler. Polis Akademisi sağlık yönetmelinde yapılan son değişiklikle yönetmelikteki A bendi dışında kalan rahatsızlıklar polis okulu öğrencisi olmaya engel olduğu eklendi. Bu ne demek oluyor; yani artık okula başladığında sağlık taramasında teşhisi konulan rahatsızlığın okul devam ederken tedavi olunarak öğrenciliğe devam edilmesinin önü kapatılmıştır. Bu yüzden siz değerli adaylar tedavisi polis okulunda öğrenciliğe engel olmayan rahatsızlıklarınız için okulu kazanmadan tedavi olmalısınız. Aksi taktirde yönetmelikteki düzenleme açıktır. Okul devam ederken tedaviye izin verilmeyecek, okul ile ilgili bağınız kesilecektir. Eskiden eğitim süresinde tedaviye izin verilirdi fakat yeni düzenlemeyle bu imkansız.   


 

ÜROLOJİ İLE İLGİLİ RAHATSIZLIKLARDA POLİSLİĞE ENGEL OLAN DURUMLAR NELERDİR?

 

Ürolojik ve genital sisteme ait doğuştan (konjenital) veya sonradan (cerrahi-travmatik) organ eksikliği veya yokluğu öğrenciliğe engeldir.

 

 

 

İki taraflı testis veya overin yokluğu veya yok hükmünde olması öğrenciliğe engeldir.

 

Açıklama: Tek testis veya tek over yokluğu, diğeri sağlam olmak ve hormonal bir bozukluğa neden olmamak şartıyla sağlam kabul edilir.

 

 

 

Hormonal bozukluk bulunmamak şartıyla uterusun kısmi veya total yokluğu sağlam kabul edilir.

 

 

 

Üriner sistemdeki her türlü taş mevcudiyeti ve taş nedeniyle yapılmış operasyonlar (açık, kapalı) öğrenciliğe engeldir.

 

Açıklama: Kendiliğinden, komplikasyonsuz olarak düşürülmüş, ameliyat öyküsü (açık, kapalı) olmayan olgular sağlam kabul edilir.

 

 

 

Bir veya iki böbreğin anatomik olarak eksikliği, parsiyel nefrektomisi, total nefrektomisi veya konjenital yokluğu öğrenciliğe engeldir. 

 

 

 

Bir veya iki böbreğin yerleşim veya şekil bozukluğu (atnalı böbrek, ektopik böbrek, atrofik böbrek, hipoplazik böbrek, soliter böbrek ve benzeri) öğrenciliğe engeldir.

 

Açıklama:  Fonksiyon bozukluğu yapmamış, böbreğin basit kortikal kistleri sağlam kabul edilir.

 

 

 

Polikistik böbrek hastalıkları, böbrekte yer kaplayan iyi veya kötü huylu tümöral oluşumlar ve bu nedenli cerrahiler öğrenciliğe engeldir.

 

 

 

Vezikoüreteral reflü, üreteropelvik darlık mevcudiyeti öğrenciliğe engeldir.

 

Açıklama: VUR, UP darlık veya basit cerrahi müdahale ile giderilebilen patolojiler için yapılan başarılı cerrahi girişimler sağlam kabul edilir. (ürolojik ve nefrolojik yönden, böbreklerin ve boşaltım sisteminin tam ve sağlam olması şartıyla)

 

 

 

 

 

Kordon kisti, distal hipospodias, hidrosel ve varikosel mevcudiyeti veya başarılı cerrahi tedavileri sağlam kabul edilir.

 

 

 

Tek veya iki taraflı kriptorşizm mevcudiyeti öğrenciliğe engeldir.

 

Açıklama: Testislerin başarılı şekilde skrotuma indirilmiş olması veya diğeri tam, sağlam ve normal anatomik lokalizasyonunda olmak şartıyla tek taraflı olan inmemiş testisin çıkarılması sağlam kabul edilir.

 

 

 

Basit over kistleri; kanama yapmamak ve diğer patolojilere neden olmamak şartıyla sağlam kabul edilir.

 

 

 

Myoma uteriler ve uterusun konjenital anomalileri (yerleşim ve şekil bozuklukları); menstrüel siklus düzensizliği, aşırı kanama, ağrı ve fonksiyon bozukluğu yapmamak şartıyla sağlam kabul edilir.

 

 

 

 Polikistik over sendromu, overde yer kaplayan iyi veya kötü huylu tümöral oluşumlar öğrenciliğe engeldir.

 

 

 

Gebelik durumu  öğrenciliğe engeldir.

 

Açıklama:Normal vajinal yolla veya sezaryenle doğum yapmış olmak sağlam kabul edilir.