2024 YILI PMYO GİRİŞ SINAVI FİZİKİ YETERLİLİK PARKURU TALİMATI

09 Ağu 2024 |

2024 YILI PMYO GİRİŞ SINAVI FİZİKİ YETERLİLİK PARKURU TALİMATI

Başlangıç çizgisi ile ağırlık taşıma etabının son dubanın bulunduğu yere kadar 29 metre uzunluğunda ve ağırlıkların başındaki duba le takla minderinin başındak duba arası 14 metre en nde, takla atma m nder n n başındak duba le bitiriş çizgisine kadar 29 metre uzunluğunda toplam 7 istasyon ile 72 metre uzunluğundaki parkurdan oluşmaktadır.

    Başlangıç çizgisi ile ağırlık taşıma etabının son dubanın bulunduğu yere kadar 29 metre uzunluğunda ve ağırlıkların başındaki duba le takla minderinin başındak duba arası 14 metre en nde, takla atma m nder n n başındak duba le bitiriş çizgisine kadar 29 metre uzunluğunda toplam 7 istasyon ile 72 metre uzunluğundaki parkurdan oluşmaktadır.

    Fiziki Yeterlilik Sınavında adayın süres n n tak b , f z k yeterl l k sınavı kom syonu ve sınava katılan aday tarafından görüleb lecek n tel ktek d j tal fotosell süreölçer le yapılacaktır. D j tal fotosel c hazının başlama ve b t ş kısmındak fotoseller arasındak mesafe en az (3) üç metre gen şl kte olacaktır.

    F z k Yeterl l k Parkuru ölçülerek önce etaplarda yerleşt r lecek aletler n yerler tesp t ed lerek bantlar yapıştırılacak.     Yapılacak hareketlerle lg l olarak;

Öncel kle adaylara gruplar hal nde f z k yeterl l k parkuru tanıtılacaktır. (Adaylara parkuru tanıtım esnasında veya sınav esnasında oluşab lecek herhang b r sakatlık durumundan f z k yeterl l k sınav kom syonu sorumlu değld r.) Daha sonra kom syonca sm okunan aday, kom syona k ml ğn vererek kend n tanıttıktan sonra parkurun başlama noktasına gel p kameraya doğru dönerek kend s n b r kez daha tanıtarak parkura doğru dönecekt r.     Aday “BAŞLA” komutu le başlama ç zg s n geçt ğ anda süres başlayacaktır.

1) Sıçrama tahtası etabı; İlk etap olarak j mnast k sıçrama tahtası üzer nden erkek adaylar 6 kez, kadın adaylar 5 kez sağa, sola ç ft ayakla sıçrama hareket yapacaktır. (Aday stedğ taraftan sağdan veya soldan ç ft ayakla sıçrama hareket ne başlayab lecekt r.)   Sıçrama tahtasının uzunluğu 2,5 metre, yüksekl ğ 40 cm, genşl ğ 20 cm ve sıçrama tahtasının yere basma ayakları 52 cm en nde olacaktır.

Adayın;

  • J mnast k sıçrama tahtası üzer nden her b r eks k sıçramasının ceza karşılığı olarak b t ş süres ne (2) k san ye lave ed lecekt r.
  • Tek ayakla yapılan sıçrama hareket sıçrama olarak sayılmayacaktır. Bu stasyonu geçeb lmek ç n erkek adayların 6, kadın adayların 5 sıçrama hareket nden en az b r tanes n n zam olarak yapması gerekmekted r. (N zam sıçrama hareket ; ç ft ayakla sıçramak suret yle her k ayağın sıçrama tahtasının d ğer tarafına geçmes d r.) Aday sıçrama hareketler n n h ç b r n n zam olarak yapmaması durumunda d skal f ye ed lerek elenecekt r.
  • Adaylar sıçrama tahtası üzer nden geçerken, sıçrama tahtasını dev rmes durumunda cezakarşılığı olarak b t ş süres ne (2) k san ye lave ed l r. Aday, Sıçrama tahtasını dev rmes durumunda, eğer hala sıçrama eks kl ğ varsa sıçrama tahtası devr k vaz yette sıçrama tahtası üzer nden n zam atlayışlarına devam ederek sıçrama sayısını tamamlar.
  • Adayın sıçrama tahtasındak n zam atlayışları parkurda görevl Öğret m Görevl s tarafından sesl olarak açıktan sayılır.

2) Last k çer s nden geçme etabı; Last k ç nden geçme etabında erkek adaylar 8 adet, kadın adaylar se 6 adet last k çer s nden tek ayakla (sağ ayak sağ last k, sol ayak sol last k) ç ne basarak geçecekt r. Last kler n ebadı 205*55*16 nch olacak, last kler çapraz ve b rb r ne bağlı şek lde olacaktır.

Adayın;

  • Her b r last k ç n, çer s ne basmadan geçmemes n n ceza karşılığı olarak b t ş süres ne (2) k san ye lave ed lecekt r.
  • Adayın bu stasyonu geçeb lmes ç n last kler n en az b r tanes n n çer s ne n zam olarakbasması gerekmekted r.
  • H çb r last ğn çer s ne basmadan geçen aday d skal f ye ed lerek elen r.

3) Ağırlık taşıma etabı; Ağırlık taşıma etabında, erkek adaylar ç n 30 Kg (15x2), kadın adaylar ç n 20 Kg (10x2) ağırlığındak k kum torbasını, erkek adaylar ç n aralarında 17 metre, kadın adaylar ç n aralarında 15 metre mesafe bulunan k dubanın dışından dolaşarak taşıyacak ve ağırlıkları taşımaya başladığı noktaya herhang b r mesafeden atmayacak, aldığı noktaya bırakacaktır.

Adayın;

  • Ağırlıklarla, koşu st kamet ndek k nc dubanın arkasından dolaşmayan, k duba arasındak mesafey tamamlamadan eks k bırakan veya herhang b r mesafede ağırlıkları atan aday d skal f ye ed lerek elen r.         
  • Ağırlıkları aldığı noktadak dubanın arkasından dolaşmadan ger ye dönerek stasyonu tamamlayıp ağırlıkları aldığı noktaya bırakmayan adaya ceza karşılığı olarak 1 (b r) san ye lave ed lecekt r.
  • Ağırlıkları aldığı noktadak dubanın arkasından ağırlıklarla dolaşmamasına 1 (b r) san ye, boş olarak dolaşmamasına da 1 (b r) san ye lave ed lecekt r.
  • Ayrıca, erkek adaylar ç n aralarında 17 metre, kadın adaylar ç n aralarında 15 metre mesafe bulunan dubalardan k nc s n n arkasından dolaşarak etabı tamamlamayan, herhang b r mesafeden dönerek etabı eks k bırakan aday bu stasyonu tamamlamamış sayılır ve d skal f ye ed lerek elen r.
  • Bel rlenen mesafey tamamlayarak ağırlıkları aldığı yere bırakan aday, dubanın çer s nden geçerek d ğer stasyona geçmes hal nde b t rme süres ne ceza karşılığı olarak 1 (b r) san ye lave ed lecekt r.
  • Dubalardan herhang b r n dev ren adaya ceza karşılığı b t ş süres ne 1 (b r) san ye lave ed lecekt r.     
  • Aday ağırlıklarla dubaların arkasından dönerken ağırlıkların her k s de dubanın dışından olmak kaydıyla dönecek, ağırlıkların b r tanes n dubanın ç nden döndürmek kaydıyla dönmes hal nde b t ş süres ne 1 (b r) san ye lave ed lecekt r.
  • Ağırlık torbaları, k nc dubanın sağ tarafına 20 cm mesafeden sonra torbaların arasında çten çe 50 cm mesafe olacak ve torbaların tutma kısımları b rb r ne paralel olacak ve ç kısımdak boşluklar b rb r ne bakacak şek lde yerleşt r l r.

4) Sağlık topuna dokunma etabı; Sağlık topuna dokunma hareket nde adaylar, k sağlık topu arasındak mesafes erkek adaylar ç n 9 (dokuz), kadın adaylar ç n 7 (yed ) metre olan sağlık toplarından, önce koşu st kamet nde k nc topa, sonra lk topa ve tekrar k nc topa dokunarak 3 kez dokunuş yapacaktır. (Adayın sağlık toplarına mutlaka dokunması gerekmekted r.)

Adaya;

  • Her b r eks k dokunma ç n ceza karşılığı olarak b t ş süres ne 2 ( k ) san ye lave ed lecekt r.
  • Aday koşu st kamet nde en uzaktak k nc topa lk dokunuşunu yaptıktan sonra ger ye dönüş yapmadan, d ğer etaba geçmes durumunda, k sağlık topu arasındak g d ş-dönüşg d ş mesafes n katetmeyerek kend s ne avantaj sağlamasından dolayı 4 (dört) san ye ve k eks k dokunmasından dolayı 4 (dört) san ye olmak üzere adaya toplam 4+4=8 (sek z) san ye ceza olarak ver l r ve b t ş süres ne eklen r.
  • Adayın topa dokunmasından dolayı topların top haznes nden çıkması durumunda aday,topun peşnden değl topun bulunması gereken hazneye dokunacaktır.
  • Aday koşu st kamet ndek lk topa dokunup veya h çb r topa dokunmadan d ğer etaba geçmes durumunda d skal f ye ed lerek elenecekt r.

5) Takla atma etabı; Takla hareket ne gel rken aday dubanın dışından dolaşarak gel p, yer m nder nde öne doğru 1 (b r) defa takla atacaktır.

  • Takla hareket ne gel rken dubanın dışından dolaşmayan veya dubayı dev ren adaya ceza karşılığı olarak b t ş süres ne 1 (b r) san ye lave ed lecekt r.
  • Takla hareket nde takla hareket n yapmayan veya h ç yapamayan aday d skal f ye ed lerekelenecekt r.

6) Slalom koşu etabı; Slalom koşu etabında 6 adet slalom çubuğu dışından dolaşılarak tamamlanır. Çubuklar 1.5 metre yüksekl ğnde olup, düz ve çapraz olarak 2.5 metre aralığında olacaktır.

  • Her b r eks k geç ş veya çubuk dev ren adaya, ceza karşılığı olarak b t ş süres ne 2 ( k ) san ye lave ed lecekt r.
  • Slalom etabında, lk k çubuğun etrafından dolaşmadan üçüncü slalom çubuğundan başlayarak etabı tamamlayan adaya ceza karşılığı olarak b t ş süres ne 4 (dört) san ye lave ed lecekt r.
  • Slalom etabında, lk dört slalom çubuğunun arkasından dolaştıktan sonra son k slalom çubuğunun arkasından dolaşmadan d ğer etaba geçen adaya ceza karşılığı olarak b t ş süres ne 4 (dört) san ye lave ed lecekt r.
  • Slalom çubuklarının bulunduğu parkuru h ç yapmadan geçmes hal nde aday, d skal f ye ed lerek elenecekt r.

7) Engel etabı; Engel etabında erkek adaylar 5(beş) kadın adaylar 4 (dört) adet engel (üstten geç lecek engel yüksekl ğ çıtanın üstünden 50 cm., alttan geç lecek engel yükseklğ çıtanın altından 120 cm. ve k çıta arasındak mesafe çten çe 138 cm. olup engeller arasındak mesafe 2 metred r)  üstten-alttan, üstten-alttan, üstten olmak üzere geç l r ve koşarak b t ş noktası geç ld ğnde parkur tamamlanmış olur.

   Adayın;

  • Bu etap sırasında engel çubuğunu düşürmes yer nden çıkarması (engel çubuğunun b r tarafının b le yer nden çıkması) ceza süres alma neden d r. Engel çubuklarının b rb rler ne takılış yönü adayın gel ş yönüne bakacak şek lde olacaktır. Engel etabında her b r eks k geç ş, engel hatalı geçme, engeller dev rme ve düşürme ç n ceza karşılığı olarak b t ş süres ne 2 ( k ) san ye lave ed lecekt r.
  • Bu stasyonu geçeb lmek ç n adayın engellerden en az b r tanes n n zam olarak geçmesgerekmekted r. Aday engeller n h çb r n n zam geçmemes durumunda d skal f ye ed lerek elenecekt r.
  • Adayın parkuru tamamladıktan sonra engel etabındak çıtalardan herhang b r n n devr lmes veya yer nden çıkması durumunda adaya ceza ver lmez.  
  • Adayın başlangıç ç zg s nden geçmes yle b rl kte skorboardda çalışmaya başlayan kronometre, adayın b t ş ç zg n geçmes yle durur.

    Adayın sensörler n algılayamayacağı şek lde altından geçmes veya üstünden sıçrayarak geçmes ya da herhang b r nedenle d j tal fotosell kronometren n durmaması, durdurulamaması hal nde f z k yeterl l k sınavı kom syonu tarafından adayın b t ş ç zg s nden geç ş göz önüne alınarak b tş süres olarak kayded l r. Herhang b r tereddütte düşülmes hal nde kamera kayıtları kontrol ed lerek b t ş süres tesp t ed l r ve b t ş süres olarak yazılır.

    Adayın b t ş ç zg s ne kend n atarak veya düşerek kronometrey durdurması hal nde adayın vücudunun herhang b r kısmının parkurun b t ş ç zg s n n çer s nde durağan kalması durumunda     adayın b t ş süres ne ceza karşılığı olarak 1 (b r) san ye lave ed l r. Eğer adayın hareket devam eder ve vücudunun tamamı b t ş ç zg s n geçerse ceza ver lmez.

    Adayın b t ş ç zg s ne düşerek veya kend n atması durumunda kronometre hala çalışıyorsa aday kend s kalkıp b t ş ç zg s n geçene kadar kronometre çalışmaya devam eder ve adaya kom syonca kes nl kle müdahale ed lmez.

  1. F z k Yeterl l k Parkuru çer s nde herhang b r stasyonu yapmayan veya yapamayan adayelenecekt r.

   F z k Yeterl l k Parkurunda sayılı stasyonlarda sıçrama tahtası, last k engel , sağlık toplarına dokunmalar, slalom çubuğu geç şler g b engell geç ş stasyonlarından adayların bu stasyonları geçeb lmeler ç n her stasyonda en az b r hareket n zam yapma zorunluluğu vardır.

    Her stasyonda en az o stasyon hareket nden b r tanes n n zam yapamayan aday b r sonrak stasyona geçemez ve d skal f ye ed lerek elen r.

  1. Tekn k b r arızanın dışında h çb r adayın f z k yeterl l k parkuru sınavını tekrar yapmasına z n ver lmeyecekt r.
  2. F z k yeterl l k sınavı parkurunda sınav esnasında oluşab lecek herhang b r sorunda sınav kom syonu başkanı ve üyeler kom syonda görevl üye beden eğt m öğret m elamanın görüşünü alarak karara bağlayacaktır.
  3. Adayların parkuru b t rme süreler nde sal seler göz önüne alınmayacak yalnızca san yelerbaz alınarak b t rme süres olarak yazılacaktır.

    Pol s Meslek Yüksekokulu aday değerlend rme ve seçme şlemler n n b r aşaması olan f z k yeterl l k aşamasında pol sl k mesleğn cra edecek adayların denge, kond syon, çev kl k, çabukluk ve esnekl k açısından pol sl k mesleğne uygunluklarını ölçecek parkur, yukarıda bel rt len ebat ve etaplardan oluşturulmuştur. PMYO G r ş Sınavı f z k yeterl l k parkuru zaman/puan cetvel oluşturulmuş ve ekte sunulan şablonda bel rt lm şt r.

     Adayların başarılı sayılab lmeler ç n oluşturulan parkuru erkek adayların 48 san yede, kadın adayların se 51 san yede tamamlamaları gerekmekted r. F z k yeterl l k parkurunu 40 san ye ve daha aşağı sürede tamamlayan erkek adaylar le 43 san ye ve daha aşağı sürede tamamlayan kadın adaylar 100 tam puan alırlar. F z k yeterl l k sınavı sonucunda 60 puanın altında alan adaylar PMYO G r ş Yönetmel ğ gereğ başarısız sayılırlar. F z k yeterl l k sınavında 60 puanın altında alan adaylara “0” sıfır puan ver l r. F z k yeterl l k sınavı kom syonu, başarısız adaylar hakkında “Pol s Meslek Yüksekokulu Öğrenc Adayı Olamaz” kararı ver r ve başarısız adaylar mülakat sınavı aşamasına geçemezler.

Not: F z k yeterl l k sınavına g recek adaylar spor kıyafetler n yanlarında get receklerd r.